STSY

Signe och Ane Gyllenbergs stiftelse är med i Föreningen Finländska konststiftelser (Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistys - STSY).

Vad?

Föreningens Finländska konstiftelsers ändamål är att befrämja och öka kunskapen om inhemsk och utländsk konst i Finland och utomlands samt att främja intresset för konst och konsthistorisk forskning.

Föreningen bedriver en aktiv utställningsverksamhet och som medlem i föreningen medverkar Signe och Ane Gyllenbergs stiftelses konstverk ofta i dessa utställningar.

Mera information om föreningen hittar du här.

Utställningar

Snöns rike 15.6-21.10.2018

Rovaniemi konstmuseum
Kulttuuritalo Korundi
Lapinkävijäntie 4, 96100 Rovaniemi
+358 16 322 2822

Öppet:
tis-ons, fre-sön kl. 11-18. Biljetter 5-9 €, eller med Museikortet.
Torsdagar kl. 11-20, fritt inträde.

Den finska vintern har definierat Finlands natur och finländarnas liv sedan vår tidiga historia. Förr i tiden upplevdes vintern ofta som något skrämmande. I Kalevala återges t.ex. det nordliga Pohjola som en kall och ogästvänlig ort. Det var först i slutet av 1800-talet som vintern började symbolisera seghet och överlevnadsförmåga. Finländska konstnärer som hade studerat i Paris drog nytta av sina nyvunna kunskaper. De var inte rädda för kylan, utan vil skildra den finska vintern ute i det fria. Motiven varierade från glittrande snölandskap med bitande kyla och klart solsken till orörd skog med snötyngda träd.

Utställningen utmanar betraktaren att fundera över vaed vintern betyder för finländarna. Har vintern fått ny innebörd under tidens lopp? Hur har människan påverkat vinterns väsen? Hur upplever turisterna den vintriga naturen, och har den finska vinterns exotik bevarat sin dragningskraft?

Uställningen har kuraterats av Hilkka Liikkanen från Rovaniemi konstmuseum. Utställningen består av 72 verk av 40 konstnärer och sträcker sig tidsmässigt från 1800-talet ända till 2000-talet.

Utställningen har sammanställts utifrån de konstsamlingar som tillhör medlemmarna i Föreningen finländska konstsiftelser (STSY).

Mera information om utställningen hittar du här.

Villa Gyllenbergs öppettider

Ons 14-19
Lör 12-17
Sön 12-17

Övriga tider på beställning

OBS! Museet stängt 15.10-2.11.2018 p.g.a. utställningsbyte.

Inträde
Vuxna 10 €
Pensionärer, studerande 8 €
Under 18-åringar / över 75-åringar 0 €
Med Museikortet
Trafikförbindelser
Buss: 551, 552
OBS! Nya trafikförbindelser fr.o.m. 3.1.2018! Läs mera på Besök museet.