Kansikuva Esoteria2020

Pågående utställning

Vägen till dold kunskap 3.6. - 11.10.2020

Konstvärlden har under den senaste tiden vaknat till insikt om ockultismens och esoterismens viktiga roll i den moderna konstens historia. Villa Gyllenbergs utställning Vägen till dold kunskap belyser dessa idéströmningars betydelse för konsten i Finland mellan 1890 och 1950. Den upplevelsebaserade utställningen för oss till de stora frågorna − till stigar som bevakas av skuggor och till källor av hopp och ljus.

Utställningen visar verk av kända konstnärer, men också av konstnärer som hamnat under historiens radar och som sällan eller aldrig presenterats tidigare. De älskade klassikerna Akseli Gallen-Kallela, Beda Stjernschantz, Hugo Simberg och Helene Schjerfbeck ställs ut parallellt med intressanta verk av till exempel Meri Genetz, Eva Törnwall-Collin, Torsten Wasastjerna, Ilona Harima och Werner von Hausen.

Bland konstnärerna finns antroposofer, frimurare, rosenkorsare och teosofer. Andra har i stället försökt finna svar på det mänskliga livets mysterier som sanningssökare, utan bindningar till specifika rörelser. Är du redo att följa dem på ljusets och skuggornas stig? Vågar du titta in bakom slöjan som döljer verkligheten och beträda den dolda kunskapens väg?

Utställningens kuratorer

Nina Kokkinen (huvudkurator), FD, konst- och religionsforskare
Lotta Nylund, Villa Gyllenberg, intendent
Siiri Oinonen, Villa Gyllenberg, publik- och programansvarig


Öppethållningstider: 12-18 onsdagar, lördagar och söndagar.
Guidningar endast på beställning och utanför öppethållningstider. Maximal gruppstorlek 20 pers. Ta kontakt via villa@gyllenbergs.fi

Varning för starkt innehåll. Utställningen innehåller starka element.

I april gav Signe och Ane Gyllenbergs stiftelse tillsammans med förlaget Parvs ut boken Andens rikedomar. Esoterismen och den finländska konstvärlden 1890-1950. Mera information om boken hittar du här.

Bild: Torsten Wasastjerna (1863-1924): Änglar ur triptyken När naturen sover vakar anden, 1898-99. Foto: Matias Uusikylä

Villa Gyllenbergs öppettider

Ons 12-18
Lör 12-18
Sön 12-18

Övriga tider på beställning.

Inträde
Vuxna 10 €
Pensionärer, studerande 8 €
Under 18-åringar / över 75-åringar 0 €
Med Museikortet
Trafikförbindelser
Buss: 510, 552