Pågående utställning

Sigrid Schauman - Konst som gestaltad känsla 20.3 - 4.8.2019

Sigrid Schauman (1877–1979) blev 101 år gammal. Hon hann verka som konstnär i närmare 70 år och som konstkritiker i 30 år.

I utställningen Sigrid Schauman – Konst som gestaltad känsla får vi en inblick i Schaumans konstsyn genom hennes konstverk och hennes bana som kritiker. Ett fyrtiotal färg- och ljuscentrerade landskap, sensitiva nakenstudier och självporträtt ställs ut tillsammans med utdrag ur hennes recensioner av modernistiska konstnärers verk av bland andra Helene Schjerfbeck, Ellen Thesleff, Tyko Sallinen och Sam Vanni. Schauman var öppen för internationella strömningar. Både Schaumans målningar och texter bidrog till att färgmåleriet och modernismen lyftes fram i Finland.

Betecknande för Schaumans konstsyn är dess känslorelaterade utgångspunkt. Hon ansåg att konstverk ska kunna påverka betraktarens känslor. Hon tog fasta på skönhet som återspeglar det andliga och påstod ofta att konst är ”gestaltad känsla”.

För Villa Gyllenbergs grundare Signe och Ane Gyllenberg var konsten ett fönster mot nya verklighetsvärden och en källa till konstnärlig inspiration. Sigrid Schauman stod i kontakt med Ane Gyllenberg och fem verk av henne ingår i Signe och Ane Gyllenbergs stiftelses samling.

Sigrid Schaumans livsverk har inte tidigare visats i den här utsträckningen. I samband med utställningen ger Signe och Ane Gyllenbergs stiftelse ut boken Taide ja tunteet. Sigrid Schaumanin elämä (Parvs, översättning Liisa Kasvio). Boken är en redigerad och översatt upplaga av utställningskurator Camilla Granbackas bok Sigrid Schauman. Med palett och penna (Svenska Folkskolans Vänner 2018).

Museet är öppet onsdagar kl. 14-19 och lördagar och söndagar kl. 12-17. Läs mera om biljetter och öppethållning. Notera de avvikande öppethållningstiderna: museet är stängt 1.5 och på midsommaren.

Allmän guidning på svenska söndagar kl. 14, läs mera om guidningar.

Bild: Sigrid Schauman: Landskap från Menton (1951). Maire Gullichsens konststiftelses samling, Björneborgs konstmuseum. Foto: Erkki Valli-Jaakola

Villa Gyllenbergs öppettider

Ons 14-19
Lör 12-17
Sön 12-17

OBS! Stängt på midsommaren 22-23.6.2019. Övriga tider på beställning.

Inträde
Vuxna 10 €
Pensionärer, studerande 8 €
Under 18-åringar / över 75-åringar 0 €
Med Museikortet
Trafikförbindelser
Buss: 551, 552