G 2011 156

Schjerfbeck -samlingen

Helene Schjerfbeck var Ane Gyllenbergs favoritkonstnär och hennes verk är välrepresenterade i den gyllenbergska samlingen.

Helene Schjerfbeck (1862–1946) räkans som en av Finlands främsta konstnärer genom tiderna. Hennes konstverk uppskattas högt av både inhemsk och utländsk publik.

Lövhyddohögtiden (1883) var den första Schjerfbeck -målningen som Ane Gyllenberg skaffade till sin konstsamling. Han köpte verket av sin vän, konsthandlaren Gösta Stenman på 1930-talet. Under de kommande åren köpte Gyllenberg ett flertal verk av konstnären och brevväxlade med henne för att få närmare uppgifter om konstverken.

En del av verken som köptes till samlingen byttes ut mot andra konstverk under årens lopp, och några gick i arv till döttrarna. Vid Ane och Signe Gyllenbergs död år 1977 omfattade konstsamlingen 380 verk, varav 26 var målade av Helene Schjerfbeck. Ett flertal målningar av konstnärinnan har anskaffats efter parets frånfälle och idag ingår 39 verk av Helene Schjerfbeck i den gyllenbergska samlingen. I samlingen ingår verk från 1970-talet fram till 1945, som var hennes sista år som skapande konstnär. Den senaste anskaffningen gjordes hösten 2019 då målningen Gula rosor (1942) köptes till samlingen via en auktion.

En stor del av Schjerfbeck-samlingen är permanent utställd i Villa Gyllenberg. Lövhyddohögtiden (på bilden) hänger på paradplats i matsalen, precis som på Signe och Ane Gyllenbergs tid.

Sue Cedercreutz-Suhonen, pensionerad chefsguide från Villa Gyllenberg, berättar nedan om Helene Schjerfbecks liv och presenterar henens målningar i museets matsal. Videon är indelad i fem delar och filmad och editerad av Klaus Suhonen.

Guidade turer kan bokas genom att skicka e-post till adressen villa@gyllenbergs.fi.