Schjerfbeck -kokoelma

Helene Schjerfbeck oli Ane Gyllenbergin suosikkitaiteilija, ja Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön kokoelmiin kuuluu huomattava määrä taiteilijan teoksia

Helene Schjerfbeck (1862–1946) on yksi maamme kaikkien aikojen merkittävimmistä taiteilijoista. Hänen teoksensa ovat erittäin arvostettuja sekä Suomessa, että ulkomailla.

Lehtimajanjuhla (1883) oli ensimmäinen Ane Gyllenbergin ostama Schjerfbeck -teos. Hän hankki teoksen ystävältään taidekauppias Gösta Stenmanilta 1930-luvulla. Seuraavina vuosina Gyllenberg osti useita taiteilijan teoksia ja kävi Schjerfbeckin kanssa kirjeenvaihtoa teoksiin liittyen.

Osan kokoelmaan ostetuista teoksista Ane vaihtoi vuosien kuluessa toisiin teoksiin, ja osan perivät Gyllenbergien tyttäret. Ane ja Signe Gyllenberg menehtyivät molemmat vuonna 1977. Taidekokoelmaan kuului tuolloin 380 teosta, ja ne siirtyivät Signe ja Ane Gyllenbergin säätiölle. Näistä 26 teosta oli Helene Schjerfbeckin maalaamia. Pariskunnan kuoleman jälkeen säätiö on täydentänyt taidekokoelmaa, ja tällä hetkellä kokoelmaan kuuluu 38 Schjerfbeckin työtä. Varhaisimmat työt ovat 1870-luvulta, ja myöhäisin vuodelta 1945.

Valtaosa Schjerfbeck -kokoelmasta on pysyvästi esillä Villa Gyllenbergissä. Lehtimajanjuhla (kuvassa) on samalla paikalla ruokasalin seinällä, kuin Signe ja Ane Gyllenbergin aikaan.

Alla olevalla videolla on pieni pätkä museon jo eläkkeelle jääneen pääoppaan Sue Cedercreutz-Suhosen Schjerfbeck -opastuksesta vuodelta 2017. Videon on kuvannut ja editoinut Klaus Suhonen. Video on ruotsinkielinen.

Opastettuja kierroksia museoon voi varata lähettämällä sähköpostia osoitteeseen villa@gyllenbergs.fi.