Gyllenberg Web 04

Suomalaiset taidesäätiöt

Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö on jäsen Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistyksessä.

Mikä?

Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistys tuo harvoin esillä olevaa taidetta suuren yleisön nähtäville, edistää taiteen tuntemusta ja toimii taiteiden harrastuksen hyväksi.

Yhdistys järjestää näyttelyitä, ja Signe ja Ane Gyllenbergin kokoelman teokset ovat usein esillä näissä näyttelyissä.

Lisätietoja yhdistyksestä löydät täältä.


Oi Suomi - vaelluksia maisemaan 12.6.-20.9.2020

Oi Suomi – vaelluksia maisemaan -näyttely Hämeenlinnan taidemuseossa johdattaa suomalaisen maiseman äärelle. Näyttely on tehty yhteistyössä Suomalaisten taidesäätiöiden kanssa, ja se vie katsojan aikaan, 1800-luvun puolivälistä 1900-luvun alkuun, jolloin kuvataiteessa rakennettiin suomalaista maisemakuvastoa ja etsittiin omaa kansallista identiteettiä.

Näyttelyssä fiktiivinen kuvataiteilija kertoo tarinaansa ja vie näyttelyvieraan taiteilijoiden arkeen ja mielenmaisemiin sadan vuoden taakse. Taiteilijat loivat Suomen taiteen kultakauden vuosisatojen vaihteessa.

Tuttujen ja rakastettujen maalareidemme, mm. Fanny Churbergin, Pekka Halosen ja Hjalmar Munsterhjelmin maalaamat niityt, ladot, kaskimaisemat ja maalaisnäkymät saattelevat katsojan Berndt Lindholmin, Ferdinand von Wrightin ja Elias Muukan tunnelmallisten metsämaisemien pariin. Werner Holmbergin ja Johan Knutsonin rantamaisemat ja Oscar Kleinehin ja Eugen Tauben kuutamot jatkavat edelleen maisemaidyllien kesäistä tunnelmaa.

Pohjolan luonnon kuvaamisen noustua arvoonsa, tallentui taiteilijoiden kankaille myös talvisia ja tarkkoja havaintoja niin virtaavasta vedestä kuin lumisista puistakin. Lopulta suomalainen maisemakuvasto kiteytyy kansallisromantiikasta ja symbolismista ammentaviin jylhiin erämaamaisemiin, mestareina Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt ja Victor Westerholm.

Tässä hetkessä, koronaviruspandemian aiheuttaman matkustuskiellon takia, olemme kääntäneet katseemme jälleen lähemmäs. Moni on liikkunut entistä enemmän luonnossa ja palauttanut mieliin, miten hienolta tuntuu istua hiljaa ja katsoa veden liikettä, aistia lehvistön vehreyttä tai lumen kimallusta pohjoisilla hangilla. Maisemasta saa voimaa.

Näyttely on esillä 12.6.–20.9.2020 Hämeenlinnan taidemuseon Engel-rakennuksessa, osoitteessa Viipurintie 2. Lue lisää lipuista ja aukiolosta.


Villa Gyllenbergin aukioloajat

Ke 12-18
La 12-18
Su 12-18

Muut ajat sopimuksen mukaan.

Pääsyliput
Aikuiset 10 €
Eläkeläinen, opiskelija 8 €
Alle 18-vuotiaat / yli 75-vuotiaat 0 €
Museokortilla
Liikenneyhteydet
Bussit: 510, 552.