Gm9599

Museosta

Historia

Signe ja Ane Gyllenberg perustivat lääketieteellisen tutkimussäätiön vuonna 1948. Taiteen merkitys säätiössä kasvoi, kun Ane päätti lahjoittaa merkittävän taidekokoelmansa säätiölle vuonna 1966. Ajatuksena oli saattaa taidekokoelma yleisön nähtäville, mistä lähti myös ajatus museon rakentamisesta kodin yhteyteen.

Museo sijaitsee Signen ja Anen entisessä kodissa, jonka alkuperäisen osan on piirtänyt Matti Finell. Laajennus taloon tehtiin 1955.

Vuonna 1980 käyttöön vihityn lisärakennuksen tai gallerian on suunnitellut arkkitehtitoimisto Ålander – Packalén – Korsström, pääarkkitehtina Per-Mauritz Ålander. Per-Mauritz Ålander on työskennellyt Alvar Aallolle.

Sekä Signe että Ane Gyllenberg kuolivat vuonna 1977. Ane menehtyi 28. tammikuuta ja Signe 30. lokakuuta. Villa Gyllenberg vihittiin virallisesti käyttöön joulukuussa 1980.

Museo tänään

Museossa on esillä sekä säätiön omaa taidekokoelmaa, että lainateoksia sisältäviä erityisnäyttelyitä. Erityisnäyttelyitä on noin yksi vuodessa ja muuna aikana esillä on valikoima oman kokoelman teoksia.

Museon vanhalla puolella, eli Signen ja Anen vanhassa kodissa, on esillä suomalaista kultakauden taidetta, sekä vanhempaa eurooppalaista taidetta. Salongin, vanhan ruokasalin sekä uuden ruokasalin sisustuksena on alkuperäisiä, pariskunnalle kuuluneita huonekaluja ja esineitä.

Museon toisessa kerroksessa on esillä Ane Gyllenbergin elämää ja tekoja esittelevä näyttely, Anen työhuone (huonekaluineen ja taideteoksineen) sekä noin 20 minuuttia kestävä dokumenttielokuva säätiöstä ja Ane Gyllenbergistä. Elokuva on ruotsiksi ja suomeksi.


Virtuaalinen kierros

Koe virtuaalinen kierros Villa Gyllenbergin museossa ja puutarhassa klikkaamalla tätä linkkiä.

Villa Gyllenbergin aukioloajat

Museo on suljettu remontin takia.

Avaamme tammikuussa 2022.