Tulevat näyttelyt

Marraskuun ryhmä 3.11.2018–24.2.2019

Vuoden 1917 yleislakon levottomuuksien keskellä perustettiin yksi Suomen taiteen historian merkittävimmistä näyttelyryhmistä: Marraskuun ryhmä. Vuonna 2018 tulee kuluneeksi sata vuotta ryhmän ensimmäisestä näyttelystä.

Marraskuulaisten taide heijastelee aikaa, johon jättivät jälkensä Suomen sisällissota, lamavuodet ja elintarvikepulat. Synkkä väriasteikko, syysmyrskyjen riepottelemat autiot maisemat ja itseensä sulkeutuvat muotokuvat kielivät taiteen ahdistuneesta pohjavireestä. Ryhmä oli kuitenkin monipuolinen ja marraskuulaisten tunnusmerkillisen raskasmielisyyden rinnalle mahtui valoa, väriä ja runollista tunnelmointia.

1910-luvun aikana taiteen vanhat ihanteet väistyivät nuoren taiteilijapolven – tulevien marraskuulaisten – kubismin ja ekspressionismin tieltä. Kun kansallisen taiteen tilaus kasvoi itsenäistymisen johdosta, nostettiin sen tekijät yllättävästä suunnasta. Aikaisemmin oppositioon mielletyt Marraskuun ryhmän taiteilijat saivat ulkomailla saavutetun näyttelymenestyksen myötä toimia itsenäisen Suomen kuvataiteen ensimmäisinä suunnannäyttäjinä.

Ryhmän suomalaista omaleimaisuutta korostettaessa sen kansainväliset vaikutteet jätettiin vähemmälle huomiolle. Ryhmää on myös toistuvasti tarkasteltu vain sen kuuluisimman jäsenen Tyko Sallisen kautta ja virheelliset väittämät ryhmän kokoonpanosta ovat olleet yleisiä. Villa Gyllenbergin näyttely Marraskuun ryhmä tarkentaa ja monipuolistaa Marraskuun ryhmästä luotua kuvaa ja nostaa tunnetuimpien marraskuulaisten lisäksi esiin vähemmälle huomiolle jääneitä jäseniä.

Näyttelyssä on teoksia vuosilta 1916–1926 seuraavilta taiteilijoilta: Wäinö Aaltonen, Ilmari Aalto, Mikko Carlstedt, Alvar Cawén, Marcus Collin, Ragnar Ekelund, Viljo Kojo, Anton Lindforss, Alex Matson, Juho Mäkelä, Eero Nelimarkka ja Tyko Sallinen.

Kuva: Alvar Cawén: Marraskuunryhmäläisiä (1921), Saastamoisen säätiön taidekokoelma. Valokuva: Ella Tommila / EMMA

Schauman Menton Pieni

Sigrid Schauman - Taide tunteiden kuvana

20.3.-4.8.2019

Näyttely Sigrid Schauman, Taide tunteiden kuvana tarkastelee Sigrid Schaumanin taidekäsitystä sellaisena kuin se ilmenee sekä hänen maalauksissaan että taidearvosteluissa, joita hän kirjoitti ajankohtaisista näyttelyistä. Sigrid Schauman (1877-1979) olikin epätavallinen kuvataiteilija, sillä hän toimi lähes neljänkymmenen vuoden ajan myös taidekriitikkona suomenruotsalaisissa päivälehdissä.

Näyttely esittelee nämä Schaumanin kaksi roolia eli taiteilijan ja kriitikon.
Nelisenkymmentä maalausta hänen tuotteliaimmalta kaudeltaan esittelevät väriin ja valoon kohdentavia maisemia, alastontutkielmia ja muotokuvia. Näyttely tuo näin esiin hänen persoonallisen suhteensa luontoon. Schauman etsi taiteen totuutta sekä eräänlaista henkisyyttä heijastelevaa kauneuden tunnetta.

Näyttelyssä on valikoima teoksia noin 10 taiteilijalta, muun muassa Magnus Enckelliltä, A. W. Finchiltä, Tyko Salliselta, Helene Schjerfbeckiltä, Ellen Thesleffiltä, Verner Thomélta, Sam Vannilta ja Carl Kylbergiltä. Esillä olevat lainaukset Schaumanin kirjoittamista arvosteluista sekä muista kyseisiä taiteilijoita käsittelevistä teksteistä tarjoavat mahdollisuuden tutustua Schaumaniin kriitikkona.
Sekä kuvataiteilijana että kriitikkona Schauman korosti emotionaalista estetiikkaa: taideteoksen tulee vaikuttaa katsojan tunteisiin. Hän toikin usein esiin näkemyksensä, jonka mukaan taide merkitsee visualisoitua tunnetta. Taidekriitikkona 1920‒1950 -lukujen suomalaisessa taidemaailmassa Schauman oli avoin uusille suuntauksille ja kansainvälisille virtauksille. Hänen taiteensa ja taidekirjoituksensa edistivät värimaalauksen ja modernismin tuloa Suomeen. Sigrid Schaumanin kuvallista ja sanallista elämäntyötä ei ole aikaisemmin esitelty tässä laajuudessa.

Näyttelyyn liittyy Camilla Granbackan kirjoittama teos Sigrid Schauman (1877-1979), Elämä ja teokset (julkaisija: Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö / Kusannusosakeyhtiö PARVS). Kirja julkaistaan näyttelyn avajaisissa 19.3.2019. Kirja ilmestyy syksyllä 2018 ruotsinkielisenä, julkaisijana Svenska Folkskolans Vänner ja Litorale).

Kuva: Sigrid Schauman: Maisema Mentonista (1951). Valokuva: Porin taidemuseo, Erkki Valli-Jaakola.

Villa Gyllenbergin aukioloajat

Ke 14-19
La 12-17
Su 12-17

Muut ajat sopimuksen mukaan

HUOM! Museo suljettu 15.10-2.11.2018 näyttelyvaihdon takia.

Pääsyliput
Aikuiset 10 €
Eläkeläinen, opiskelija 8 €
Alle 18-vuotiaat / yli 75-vuotiaat 0 €
Museokortilla
Liikenneyhteydet
Bussit: 551, 552. HUOM! Kuusisaaren joukkoliikenne muuttui 3.1.2018, lue lisää kohdasta Vieraile museossa.