Kansikuva Esoteria2020

Tulevat näyttelyt

Salatun tiedon tie 29.4-30.8.2020

HUOM! Näyttelyn alkamispäivä siirtyy COVID-19 koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilasta johtuen. Tiedotamme alkamispäivästä heti kun tiedämme asiasta enemmän.

Taidemaailmassa on viime aikoina havahduttu okkultismin ja esoteerisuuden merkittävään rooliin modernin taiteen historiassa. Villa Gyllenbergin näyttely Salatun tiedon tie valottaa näiden aatesuuntausten merkitystä Suomen taiteessa vuosien 1890–1950 välisenä aikana. Elämykselliseksi rakennettu näyttely johdattelee suurten kysymysten äärelle, varjojen vartioimille poluille sekä toivon ja valon lähteille.

Näyttely koostuu paitsi tunnettujen myös historian katvealueille jääneiden taiteilijoiden teoksista, joista osa on ollut harvoin tai ei koskaan aiemmin esillä. Näyttelyssä on mukana rakastettuja klassikkoja muun muassa Akseli Gallen-Kallelalta, Beda Stjernschantzilta, Hugo Simbergiltä ja Helene Schjerfbeckiltä. Mukaan on kuitenkin etsitty myös kiinnostavia teoksia esimerkiksi Meri Genetziltä, Eva Törnwall-Collinilta, Torsten Wasastjernalta, Ilona Harimalta ja Werner von Hausenilta.

Taiteilijoiden joukossa on antroposofeja, vapaamuurareita, ruusuristiläisiä ja teosofeja. Toiset taas etsivät vastauksia inhimillisen elämän mysteereihin mihinkään sitoutumattomina totuudenetsijöinä. Oletko valmis seuraamaan heitä valon ja varjojen polulle? Uskallatko kurkistaa todellisuutta verhoavan hunnun taakse ja astua salatun tiedon tielle?

Näyttelyn kuraattorit

Nina Kokkinen (pääkuraattori), FT, taiteen- ja uskonnontutkija
Lotta Nylund, Villa Gyllenberg, intendentti
Siiri Oinonen, Villa Gyllenberg, yleisöpalveluvastaava


Aukiolo: ke 14-19 / la-su 12-17.
Suosittelemme, että isot ryhmät vierailevat näyttelyssä aukioloaikojen ulkopuolella. Kysy lisää ja varaa vierailu: villa@gyllenbergs.fi

Näyttelyn yhteydessä Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö julkaisee yhdessä kustannusosakeyhtiö Parvsin kanssa teoksen

Hengen aarteet. Esoteerisuus Suomen taidemaailmassa 1890-1950. Lisätietoja kirjasta löydät täältä.

Kuva: Torsten Wasastjerna (1863-1924): Enkelit triptyykistä Kun luonto nukkuu henki valvoo, 1898-99. Valokuva: Matias Uusikylä

Villa Gyllenbergin aukioloajat

Ke 14-19
La 12-17
Su 12-17

HUOM! Museo suljettu 17.3.2020 alkaen COVID-19 koronaviruksesta johtuen.

Muut ajat sopimuksen mukaan.

Pääsyliput
Aikuiset 10 €
Eläkeläinen, opiskelija 8 €
Alle 18-vuotiaat / yli 75-vuotiaat 0 €
Museokortilla
Liikenneyhteydet
Bussit: 510, 552.