Meneillään olevat näyttelyt

Marraskuun ryhmä 3.11.18 - 24.2.2019

Vuoden 1917 yleislakon levottomuuksien keskellä perustettiin yksi Suomen taiteen historian merkittävimmistä näyttelyryhmistä: Marraskuun ryhmä. Vuonna 2018 tulee kuluneeksi sata vuotta ryhmän ensimmäisestä näyttelystä.

Marraskuulaisten taide heijastelee aikaa, johon jättivät jälkensä Suomen sisällissota, lamavuodet ja elintarvikepulat. Synkkä väriasteikko, syysmyrskyjen riepottelemat autiot maisemat ja itseensä sulkeutuvat muotokuvat kielivät taiteen ahdistuneesta pohjavireestä. Ryhmä oli kuitenkin monipuolinen ja marraskuulaisten tunnusmerkillisen raskasmielisyyden rinnalle mahtui valoa, väriä ja runollista tunnelmointia.

1910-luvun aikana taiteen vanhat ihanteet väistyivät nuoren taiteilijapolven – tulevien marraskuulaisten – kubismin ja ekspressionismin tieltä. Kun kansallisen taiteen tilaus kasvoi itsenäistymisen johdosta, nostettiin sen tekijät yllättävästä suunnasta. Aikaisemmin oppositioon mielletyt Marraskuun ryhmän taiteilijat saivat ulkomailla saavutetun näyttelymenestyksen myötä toimia itsenäisen Suomen kuvataiteen ensimmäisinä suunnannäyttäjinä.

Ryhmän suomalaista omaleimaisuutta korostettaessa sen kansainväliset vaikutteet jätettiin vähemmälle huomiolle. Ryhmää on myös toistuvasti tarkasteltu vain sen kuuluisimman jäsenen Tyko Sallisen kautta ja virheelliset väittämät ryhmän kokoonpanosta ovat olleet yleisiä. Villa Gyllenbergin näyttely Marraskuun ryhmä tarkentaa ja monipuolistaa Marraskuun ryhmästä luotua kuvaa ja nostaa tunnetuimpien marraskuulaisten lisäksi esiin vähemmälle huomiolle jääneitä jäseniä.

Näyttelyssä on teoksia vuosilta 1916–1926 seuraavilta taiteilijoilta: Wäinö Aaltonen, Ilmari Aalto, Mikko Carlstedt, Alvar Cawén, Marcus Collin, Ragnar Ekelund, Viljo Kojo, Anton Lindforss, Alex Matson, Juho Mäkelä, Eero Nelimarkka ja Tyko Sallinen.

Lisätietoja lipuista ja aukioloajoista löydät täältä, ja opastuksista puolestaan täältä.

Kuva: Alvar Cawén: Marraskuunryhmäläisiä (1921), Saastamoisen säätiön taidekokoelma. Valokuva: Ella Tommila / EMMA

Villa Gyllenbergin aukioloajat

Ke 14-19
La 12-17
Su 12-17

Muut ajat sopimuksen mukaan

Pääsyliput
Aikuiset 10 €
Eläkeläinen, opiskelija 8 €
Alle 18-vuotiaat / yli 75-vuotiaat 0 €
Museokortilla
Liikenneyhteydet
Bussit: 551, 552.