Meneillään olevat näyttelyt

Sigrid Schauman - Taide tunteiden kuvana 20.3 - 4.8.2019

Sigrid Schauman (1877–1979) eli 101-vuotiaaksi. Hän ehti toimia taiteilijana lähes 70 ja taidekriitikkona 30 vuotta.

Näyttely Sigrid Schauman – Taide tunteiden kuvana tutustuttaa katsojan Sigrid Schaumanin taidenäkemykseen hänen teostensa ja kriitikonuransa kautta. Näyttelyssä on esillä nelisenkymmentä väreihin ja valoon keskittyvää maisemaa, herkkiä alastontutkielmia ja omakuvia sekä niiden rinnalla otteita Schaumanin arvosteluista modernistien kuten Helene Schjerfbeckin, Ellen Thesleffin, Tyko Sallisen ja Sam Vannin töistä. Schauman oli avoin kansainvälisille vaikutteille. Sekä hänen maalauksensa että taidekirjoituksensa edistivät värimaalauksen ja modernismin tuloa Suomeen.

Schaumanin taidekäsitykselle keskeistä on tunneperäisyys: taideteoksen tulee vaikuttaa katsojan tunteisiin. Hän pyrki henkisyydestä heijastuvan kauneuden kuvaamiseen ja totesikin monessa yhteydessä, että taide antaa tunteille visuaalisen hahmon.

Villa Gyllenbergin perustajille Signe ja Ane Gyllenbergille taide oli ikkuna uusiin todellisuusarvoihin ja taiteelliseen inspiraatioon. Sigrid Schauman tunsi Ane Gyllenbergin, ja Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön kokoelmiin kuuluukin viisi Schaumanin teosta.

Sigrid Schaumanin elämäntyötä ei ole aikaisemmin esitelty tässä laajuudessa. Näyttelyn yhteydessä Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö julkaisee kirjan Taide ja tunteet. Sigrid Schaumanin elämä (Parvs, suomennos Liisa Kasvio). Kirja on toimitettu ja suomennettu painos näyttelyn kuraattorin Camilla Granbackan teoksesta Sigrid Schauman. Med palett och penna (Svenska Folkskolans Vänner 2018).

Museo on auki keskiviikkoisin klo 14-19 ja lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12-17. Lue lisää lipuista ja aukiolosta. Huomioi poikkeavat aukioloajat: museo on suljettu 1.5 sekä juhannuksena.

Suomenkieliset yleisöopastukset keskiviikkoisin klo 16 ja lauantaisin ja sunnuntaisin klo 13. Lue lisää opastuksista.

Kuva: Sigrid Schauman: Maisema Mentonista (1951). Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelma, Porin taidemuseo. Valokuva: Erkki Valli-Jaakola.

Villa Gyllenbergin aukioloajat

Ke 14-19
La 12-17
Su 12-17

HUOM! Suljettu juhannuksena 22-23.6.2019. Muut ajat sopimuksen mukaan.

Pääsyliput
Aikuiset 10 €
Eläkeläinen, opiskelija 8 €
Alle 18-vuotiaat / yli 75-vuotiaat 0 €
Museokortilla
Liikenneyhteydet
Bussit: 551, 552.