Kansikuva Esoteria2020

Meneillään olevat näyttelyt

Salatun tiedon tie 3.6-11.10.2020

Taidemaailmassa on viime aikoina havahduttu okkultismin ja esoteerisuuden merkittävään rooliin modernin taiteen historiassa. Villa Gyllenbergin näyttely Salatun tiedon tie valottaa näiden aatesuuntausten merkitystä Suomen taiteessa vuosien 1890–1950 välisenä aikana. Elämykselliseksi rakennettu näyttely johdattelee suurten kysymysten äärelle, varjojen vartioimille poluille sekä toivon ja valon lähteille.

Näyttely koostuu paitsi tunnettujen myös historian katvealueille jääneiden taiteilijoiden teoksista, joista osa on ollut harvoin tai ei koskaan aiemmin esillä. Näyttelyssä on mukana rakastettuja klassikkoja muun muassa Akseli Gallen-Kallelalta, Beda Stjernschantzilta, Hugo Simbergiltä ja Helene Schjerfbeckiltä. Mukaan on kuitenkin etsitty myös kiinnostavia teoksia esimerkiksi Meri Genetziltä, Eva Törnwall-Collinilta, Torsten Wasastjernalta, Ilona Harimalta ja Werner von Hausenilta.

Taiteilijoiden joukossa on antroposofeja, vapaamuurareita, ruusuristiläisiä ja teosofeja. Toiset taas etsivät vastauksia inhimillisen elämän mysteereihin mihinkään sitoutumattomina totuudenetsijöinä. Oletko valmis seuraamaan heitä valon ja varjojen polulle? Uskallatko kurkistaa todellisuutta verhoavan hunnun taakse ja astua salatun tiedon tielle?

Näyttelyn kuraattorit

Nina Kokkinen (pääkuraattori), FT, taiteen- ja uskonnontutkija
Lotta Nylund, Villa Gyllenberg, intendentti
Siiri Oinonen, Villa Gyllenberg, yleisöpalveluvastaava


Aukiolo: klo 12-18 keskiviikkoisin, lauantaisin ja sunnuntaisin.
Opastukset ainoastaan tilauksesta ja aukioloaikojen ulkopuolella. Enimmäishenkilömäärä 20 hlö. Kysy lisää ja varaa vierailu: villa@gyllenbergs.fi

Sisältövaroitus. Näyttely sisältää voimakkaita elementtejä.

Huhtikuussa 2020 Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö julkaisi yhdessä kustannusosakeyhtiö Parvsin kanssa näyttelyyn liittyvän teoksen Hengen aarteet. Esoteerisuus Suomen taidemaailmassa 1890-1950. Lisätietoja kirjasta löydät täältä.

Kuva: Torsten Wasastjerna (1863-1924): Enkelit triptyykistä Kun luonto nukkuu henki valvoo, 1898-99. Valokuva: Matias Uusikylä

Villa Gyllenbergin aukioloajat

Ke 12-18
La 12-18
Su 12-18

Muut ajat sopimuksen mukaan.

Pääsyliput
Aikuiset 10 €
Eläkeläinen, opiskelija 8 €
Alle 18-vuotiaat / yli 75-vuotiaat 0 €
Museokortilla
Liikenneyhteydet
Bussit: 510, 552.