Puhujat

Kuva: Hannele Salminen
Hannaleena Heiska valmistui kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta 2006. Hänen teoksensa liittyvät usein elämän ja kuoleman mysteeriin sekä useiden yhtäaikaisten maailmankaikkeuksien olemassaolon mahdollisuuteen. Heiska työskentelee maalauksen ja piirustuksen lisäksi mm. performanssin ja liikkuvan kuvan parissa. Hän oli yksi vuoden 2011 Ars Fennica-ehdokkaista. Heiska on ollut esillä sekä kotimaisissa että kansainvälisissä näyttelyissä, joista viimeisin oli yksityisnäyttely Turun taidemuseossa keväällä 2019. Kansainvälisesti hän on ollut esillä mm. Momentum -biennaalissa Norjassa 2019, Ural Industrial Biennial of Contemporary Art Jekaterinburgissa 2017, lisäksi hänen yksityisnäyttelynsä oli esillä Göteborgin taidemuseossa 2015. Hänen teoksiaan on useissa merkittävissä kokoelmissa kuten Göteborgin taidemuseo, Kiasma ja EMMA-Espoon modernin taiteen museo. Heiskan videoteokset ovat kiertäneet lukuisilla festivaaleilla Euroopassa. Ridestar (2010) palkittiin Vienna Shortsissa juryn erityismaininnalla vuonna 2011 ja Today We Live (2012) voitti puolestaan kokeellisen elokuvan pääpalkinnon Helsingin lyhytelokuvajuhlilla 2013.
Dosentti Ruth Illman on Turussa sijaitsevan uskontotieteelliseen tutkimukseen erikoistuneen Donner-instituutin johtaja, ja Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön museoneuvoston jäsen. Hän on uskontotieteen FT ja judaistiikan TT, tutkimuskohteina häntä kiinnostaa uskonto ja taide (erityisesti musiikki), kulttuurien kohtaamiset ja uskontodialogi sekä nykyjuutalaisuus.

Kai Kartio (s. 1961) on taidehistorioitsija ja Amos Rexin museojohtaja, sekä Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön museoneuvoston jäsen. Hänellä on teosofinen perhetausta.
Ilona Keňová on Suomessa asuva tšekkiläinen tanssitaiteilija. Hän on valmistunut tanssitaiteen maisteriksi Prahan esittävien taiteiden akatemiasta. Hän työskentelee tanssijana, opettajana ja koreografina. Tanssitaide on Ilonalle elämän reflektiota ja ilmentämistä.
Taiteen- ja uskonnontutkija FT Nina Kokkinen on tutkinut laajasti suomalaisten taiteilijoiden yhteyksiä esoteeriseen henkisyyteen. Viime vuonna tarkastetussa väitöstutkimuksessaan hän tarkasteli Akseli Gallen-Kallelan, Hugo Simbergin ja Pekka Halosen taiteen yhteyksiä esoteerisuuteen. Suomen taideyhdistys palkitsi väitöksen pohjalta julkaistun Totuudenetsijät -tietokirjan (Vastapaino 2019) laadukkaasta taidekirjoittamisesta. Villa Gyllenbergissä 3.6-11.10.2020 esillä olevan Salatun tiedon tie -näyttelyn lisäksi Kokkinen on kuratoinut myös muita esoteerisuuteen liittyviä näyttelyitä.
Heikki Kännö on turkulainen 51-vuotias kirjailija. Hän on julkaissut kaksi kirjaa, joista ensimmäinen, Mehiläistie (Sammakko 2017), kuvaa saksalaisen performanssitaiteilija Joseph Beuysin shamanistista taidetta. Toinen, Sömnö (Sammakko 2018), sivuaa mm. G.I. Gurdjieffin opetuksia ja pohtii kuolemattomuuden kysymyksiä. Sömnö voitti vuoden 2019 Runeberg-palkinnon. Sammakko julkaisee Runoilija-nimisen kolmannen kirjan vuoden 2020 alkupuolella. Runoilija yhdistää Faust-teemaiseen kertomukseen Friedrich Nietzschen, Elisabeth Förster-Nietzschen sekä Rudolf Steinerin tarinaa. Kännön taustana on taidemaalarin koulutus ja toimiminen kuvataiteilijan ja mainosgraafikon ammateissa.
Maarit Leskelä-Kärki, FT, dosentti, on kulttuurihistorian yliopistonlehtori Turun yliopistossa. Hän tutkii elämän ja kerronnan välisiä yhteyksiä ja on erityisesti perehtynyt kirjoittamisen kulttuurihistoriaan ja esoteerisuuteen 1900-luvun alun Suomessa. Hän johtaa suomalaista esoteerisuuden kulttuurihistoriaa kartoittavaa Uuden etsijät-tutkimushanketta.
J O Mallander (s. 1944) on toiminut muun muassa taiteilijana, kriitikkona, galleristina ja kuraattorina vuodesta 1968 lähtien. Hän syventyi varhain itämaisiin kulttuureihin, lähinnä zen-filosofiaan ja taoismiin. Myöhemmin hän kiinnostui tiibetiläisestä buddhismista, ja tulkitsee mieluiten nykytaidetta ja kulttuuri-ilmiöitä tästä näkökulmasta.
Taidehistorioitsija FM Lotta Nylund on Villa Gyllenbergin taidemuseon intendentti ja Villa Gyllenbergin esoteerisuutta Suomen taiteessa tarkasteleva symposiumin, näyttelyn ja julkaisun alullepanija.
Jani-Petteri Olkkonen on teatteriohjaaja (MA), esitys- ja äänitaiteilija ja opettaja, joka on urallaan keskittynyt rituaalisten perinteiden kanssa neuvotteluun nykytaiteen kehyksessä.
FT Riikka Stewen on taidehistorioitsija ja nykytaiteen tutkija, jota kiinnostaa erityisesti kulttuurinen ja materiaalinen muisti. Hän on tarkastellut lukuisissa julkaisuissaan taiteen ja filosofian rajapintaa sekä kirjoittanut mm. nykytaiteesta ja teoriasta. Hän on toiminut myös opetustehtävissä mm. Taideyliopistossa ja Helsingin ja Turun yliopistoissa sekä koonnut näyttelyitä. Tällä hetkellä häntä kiinnostavat luonnonfilosofian ja nykytaiteen teorian yhteydet.