Följande ansökningstid för fortbildnings- och projektstipendier är 24.12.2024 – 31.1.2025
Katriina Heikkilä
Småbarnslivets inverkan på samsjuklighet senare i livet
Med samsjuklighet avses förekomsten av flera kroniska eller långvariga sjukdomar eller tillstånd hos samma person, och att man granskar denna prevalens i ett brett perspektiv. Samsjuklighet (multimorbidity) skiljer sig som begrepp från komorbiditet (comorbidity), där fokus ligger på en viss sjukdom eller ett visst tillstånd (t.ex. diabetes), och förekomsten av andra sjukdomar hos samma person granskas ur denna indexsjukdoms perspektiv. En viktig form av samsjuklighet, som utmanar det sätt på vilket hälsovården planeras och hur den fungerar i praktiken, är den fysisk-psykiska samsjukligheten. Det innebär att en och samma person har en eller flera fysiska sjukdomar (t.ex. astma) och därtill en psykisk sjukdom eller ett psykiskt tillstånd (t.ex. depression).
Mitt forskningsteam utreder i vilken mån exponeringsfaktorer under småbarnslivet inverkar på utvecklingen av fysisk-psykisk samsjuklighet senare i livet. En stor del av den hittillsvarande forskningen har närmat sig ämnet genom åskådliga metoder, t.ex. så att man har gjort enkäter bland vuxna om deras erfarenheter under barn- och ungdomstiden. Sedan har man studerat dessa erfarenheters koppling till sjuklighet i vuxenlivet. I projektet som finansieras av Gyllenbergs stiftelse tar vi ett steg framåt genom att utnyttja befolkningsbaserade registerdata i Finland. Registerdatan innehåller omfattande, objektiv och väl jämförbar information om exponeringsfaktorer under småbarnstiden och senare samsjuklighet.
Med stöd av Gyllenbergs stiftelse har vi undersökt kopplingen mellan prematur födsel och samsjuklighet i ungdomsåren. Vi har utgått från finska registeruppgifter och replikerat resultaten mot motsvarande norskt material. Våra fynd visar att det bland unga som fötts för tidigt (före graviditetsvecka 37) förekommer ett större antal samsjuklighet än bland dem som föddes som fullgångna (vecka 39-40).1 En hypotes som kunde förklara våra resultat har att göra med stress. En intressant fråga är om upprepad, långvarig stress eller stress som drabbar den växande individen under ett visst skede av livet leder till psykofysisk samsjuklighet i allmänhet eller till prevalens av specifika fysiska och psykiska sjukdomar. En intressant fråga är också vilka faktorer som leder till ökad resiliens och skyddar småbarnslivet från stressens negativa inverkan på hälsan. Det är frågor som vi forskar i genom den finansiering vi har fått av Signe och Ane Gyllenbergs stiftelse. Mitt forskningsteam och jag sätter stort värde på stödet från stiftelsen och tackar för bidraget.
Katriina Heikkilä
Forskare
Institutet för hälsa och välfärd och Åbo universitet
Not
1. Heikkila K, Metsala J, Pulakka A, et al. Preterm birth and the risk of multimorbidity in adolescence: a multiregister-based cohort study. Lancet Public Health 2023;8(9):e680-e90. doi: 10.1016/S2468-2667(23)00145-7