Säätiön soittimet

Bergonzi-viulu

Viulun on rakentanut Carlo Bergonzi (1683–1747) vuonna 1732 Cremonassa. Siellä rakennettiin 1700- ja 1800-luvulla huippulaadukkaita jousisoittimia. Vanhojen arvosoittimien salaisuus piilee lakan reseptissä ja huolella valitussa laadukkaassa puumateriaalissa. Carlo Bergonzi oli Antonio Stradivariuksen oppilas ja heidän rakentamat viulut ovat kiistatta maailman valioluokkaa. Soittimet ovat kysyttyjä muusikoiden parissa. Säätiö osti viulun Paavo Berglundilta joka toivoi että viulu jäisi suomalaiseen omistukseen. Muun muassa Isaac Stern omisti viulun ennen häntä.  

bergonzi_liten.jpg#asset:315

Bergonzi-viulu lainataan kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Toistaiseksi viulun haltijoina ovat olleet Pietari Inkinen, Petteri Iivonen ja Minna Pensola. Lue lisää Minna Pensolasta www.minnapensola.fi

pensola_liten.jpg#asset:316


Rombach-viulu

Säätiö teetti tarkan kopion Bergonzi-viulusta vuonna 2008. Sen rakensi Wienissä Johann Rombach ja Masayuki Komatsu. Viulu on Sibelius-Akatemian hallinnassa ja se lainataan opintojen ajaksi oppilaille jotka ovat edistyneet opinnoissaan hyvin. Tällä hetkellä se on Viljami Kemppisellä. Viljami Kemppinen, syntynyt vuonna 2002, aloitti viulunsoitonopinnot 4-vuotiaana. Loppututkinnon jälkeen 2015 hän pääsi Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen oppilaaksi.

kemppinen_liten.jpg#asset:317


Signen flyygeli

Musiikki on aina soinut Villa Gyllenbergissä. Signe Gyllenbergin flyygeli on entisöity ja se sijaitsee olohuoneessa kunniapaikalla.


Steinway-flyygeli

Vuonna 1998 galleriaan ostettiin valkoinen Steinway flyygeli. Ensimmäisen pianokonsertin soitti Eva Ollikainen ja hänen jälkeensä sillä on soittanut muun muassa Gergely Bogányi, Robert Wells, Antti Siirala, Erik T. Tawaststjerna, Gustav Djupsjöbacka ja Leif Segerstam. Flyygeli on peruskorjattu vuonna 2013.

flygel_liten.jpg#asset:318


Harppu

Salvi Iris Gold-harppu ostettiin vuonna 2001. Harpisti Marjatta Haahti suositteli klassista konsertti-harppua koska se sopi hänen mielestään parhaiten museon akustiikkaan ja ilmapiiriin. Harppua on soittanut mm. Riitta Paavola, Lily-Marlene Puusepp, Päivi Viitanen ja Saija Lahtinen. 1.10.2015 harppu annettiin lainaksi Sibelius-Akatemialle. Soittimen haltija valitaan vuosittain ja uusi lainaaja on Katilyne Roels.

IMG_5479.jpg#asset:1610


Cembalo

Soitinperhe sai lisäyksen vuonna 2002 kun säätiö hankki kaksimanuaalisen Neupert-cembalon. Barokki-konsertit ovat olleet yleisömenestyksiä. Pienten kokoonpanojen kepeys viehättää ja hillitty musiikki pääsee galleriassa hyvin oikeuksiinsa.

cembalo_liten.jpg#asset:320