Tulevat näyttelyt

Tuttu ja tuntematon Wäinö Aaltonen 11.4-14.10.2018

Wäinö Aaltonen 1894–1966

1920-luvulla vastikään itsenäistynyt Suomi etsi identiteettiään ja haki itsenäisyydelle oikeutusta suomalaisesta kulttuurista ja kansanluonteesta. Tähän tarkoitukseen sopi mainiosti nuori, teknisesti taitava kuvanveistäjä, vaatimattomista oloista kuuluisuuteen noussut kyläräätälin poika Wäinö Aaltonen. Hänen taiteestaan kirjoittaneet taidehistorioitsija Onni Okkonen ja varatuomari Esko Hakkila loivat kuvan Wäinö Aaltosesta myyttisenä, kuurona nerona, ja tätä mielikuvaa toistettiin myös lehdissä. Aaltosesta muovailtiin val-takunnan virallinen monumenttikuvanveistäjä. 

Aaltosella oli kyky mukautua henkisen ilmapiirin muutoksiin. Hänellä oli myös jo nuorena läheiset suhteet suomalaisen kulttuurin keskeisiin vaikuttajiin sekä vahvoja tukijoita, jotka auttoivat häntä saavuttamaan merkittävän aseman suomalaisen taiteen ja kulttuurin kentällä. Aaltonen sai 1941 Lundin ja 1950 Helsingin yliopiston kunniatohtorin arvot. Vuonna 1948 hänet valittiin ensimmäisten joukossa Suomen Akatemi-an jäseneksi.

Wäinö Aaltonen oli suomalaisen kulttuurielämän aktiivinen vaikuttaja. Nuorena hän oli kokeileva ja uudis-tusmielinen modernisti, vanhempana kiistelty monoliitti – akateemiseksi mielletty akateemikko. 

Mutta onko tämä koko kuva Wäinö Aaltosesta? Millainen ihminen löytyy monoliitin takaa?

Villa Gyllenbergin Tuttu ja tuntematon Wäinö Aaltonen -näyttelyssä on esillä sekä taiteilijan veistoksia, että kuvataidetta. Gyllenbergin oman kokoelman teosten lisäksi esille tulee useita lainateoksia mm. Wäinö Aaltosen museosta. Näyttelyn pääkuraattori on Wäinö Aaltosen museon Jonni Saloluoma.

Lisätietoja lipuista, aukioloajoista sekä opastuksista löydät kohdasta vieraile museossa

Villa Gyllenbergin aukioloajat

Ke 15-19
Su 12-16

Muut ajat sopimuksen mukaan

Pääsyliput
Aikuiset 10 €
Eläkeläinen, opiskelija 8 €
Alle 18-vuotiaat 0 €
Museokortilla
Liikenneyhteydet
Bussit: 551, 552. HUOM! Kuusisaaren joukkoliikenne muuttui 3.1.2018, lue lisää kohdasta Vieraile museossa.